preskoči na sadržaj

Škola likovnih umjetnosti Split

Login
Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Ramirez - izložba
RADNO VRIJEME GALERIJE ŠKOLA
vanja škrobica / datum: 23. 12. 2014. 09:51

Svaki radnim danom  

ujutro: 10.00 - 12.00 

popodne od 16.00 - 18.00


[OPŠIRNIJE]Izložba Ivana Perića "Photographic landscape memory"
vanja škrobica / datum: 3. 2. 2018. 12:07
od 7. veljače – 3. ožujka
 
U današnje vrijeme sve više je onih koji se smatraju fotografima.To je, izgleda, postalo prilično jednostavno; dovoljno je otvoriti app kamere na svom pametnom telefonu, okinuti koju brzu fotografiju, ubaciti kakav brzi Instagramfilter, ili dva, te naizgled proizvesti fotografiju koja nalikuje profesionalnoj. Dani iščekivanjakada ćemo se diviti fotografijama snimljenim tijekom putovanjasu time izgleda zauvijek iza nas. Postavlja se pitanje je li između doba kada je analogno fotografiranje bilo opća pojavnost i doba pametnih telefonateinstant zadovoljenja nešto u procesu nestalo? 
Fotografiranje digitalnim aparatom je mnogima možda promijenilo ponašanje tijekom putovanja. Sve je postao jedan veliki, gotovo automatski,klik-klik-klik, često bez potrebe da zastanemo da razmislimo što je točno objekt, a što subjekt fotografiranog i same fotografije. Prije nego što se stisne dugme analognog fotoaparata, možda je potrebno razmisliti i biti svjestan trenutka kojem smo dužni posvetiti dovoljno pažnje.
Putovanja pripadaju najsnažnijim utjelovljenjima ljudskih prava na izbor pri čemu je ljudska sloboda i pravo na izbor najčišća, pri čemu biranje određenog smjera, skretanje ulijevo umjesto nadesno, u sebi može sadržavati čitav spektar različitih životnih odluka te baš zato na putovanjima ljudski instinkti i ostali osjeti su pojačani. 
Putovanja su često među najvažnijim miljokazima u životu kada vlastiti tijek vremena dijelimo na ono prije ili poslije, bilo to zato što nas je ono zaista obilježilo ili samozato što nam ga je tako jednostavnije bilježiti.Ivan Perić je u svojoj izložbi Photographiclandscapememory (hrv. prijevodFotografsko pamćenje krajolika) takozabilježio svoje putovanje te predstavio fotografije sa svojih putovanja na kojima su prikazani detalji iz raznih poznatih lokacija diljem Europe i Sjeverne Amerike.
See More
http://www.ss-likovne-umjetnosti-st.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=399
na gornjem linku su fotografije s otvaranja izložbe

[OPŠIRNIJE]Izložba učeničkih radova Nasilje ne stanuje ovdje u Galeriji škola
vanja škrobica / datum: 3. 2. 2018. 12:17

Otvaranje izložbe učeničkih radova u Galeriji Škola
Tema: vršnjačko nasilje


pogledati se može radnim danom od 17.30 - 20.00

mentorica Željka Milošević Paro

 


[OPŠIRNIJE]Nestabilna tijela Vlaste Žanić
vanja škrobica / datum: 6. 12. 2017. 10:38
NESTABILNA TIJELA, NESIGURNI OBJEKTI izložba umjetnice VLASTE ŽANIĆ u Galeriji Škola, Fausta Vrančića 15, u srijedu 6.12. 2017. u 19 sati. 
 
U četvrtak, 7. 12. održat će se radionica s autoricom od 9:30 do 13 sati, a u petak, 8.12. u 12 sati razgovor s autoricom u starom prostoru Galerije Škola (Multimedija). Dođite i povedite svoje učenike!
 
Izložba će se odvijati istovremeno u oba prostora, na adresi Fausta Vrančića 15 kao i u  prostoru na drugom katu škole (Multimedija).

[OPŠIRNIJE]Galerija Škola: Izložba stripova
vanja škrobica / datum: 26. 11. 2017. 12:53

U ponedjeljak 27. studenog 2017. u 19 sati u prostoru Galerije Škola otvorit će se izložba stripova nastalih tijekom 24-satnog crtanja stripa koje se po četvrti put održava u Školi likovnih umjetnosti.

Organizatori za Školu likovnih umjetnosti: Josip Špika, Kristijan Falak i Damir Žitko

Izložba ostaje otvorene do 4. 12. 2017.

Više pod OPŠIRNIJE


[OPŠIRNIJE]INTERAKCIJE - Radionice novomedijskih praksi, ALU_ŠLU
vanja škrobica / datum: 9. 5. 2017. 12:23

INTERAKCIJE - Radionice novomedijskih praksi, ALU_ŠLU

Materijali se mogu preuzeti pod OPŠIRNIJE


[OPŠIRNIJE]Interaktivne radionice: Povezanost Nere Miočić
vanja škrobica / datum: 12. 4. 2017. 10:07

U srijedu 12. travnja 2017. u 19 sati u novom prostoru Galerije Škola otvorit će se izložba učenika škole kao rezultat radionice Povezanost voditeljice Nere Miočić.

INTERAKCIJE - Radionice novomedijskih praksi, ALU_ŠLU

Prvi dio programa Galerije Škola za 2017. godinu predstavlja seriju interakcija mladih umjetnika s učenicima Škole likovnih umjetnosti. Tijekom ožujka, travnja i svibnja kroz tri vrste događanja: radionice, razgovore s umjetnicima i izložbe, svaki od mladih umjetnika koji su ujedno i alumni Odsjeka za animirani film i nove medije, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, približit će učenicima Škole likovnih umjetnosti novomedijske prakse kojima se bave u svom umjetničkom radu.

Polazeći od svog osobnog iskustva, podijelit će i prezentirati svoj rad i procese rada. Za prvu suradnju između Škole i Odsjeka za animirani film i nove medije odabrali smo bivše studente i studentice koji su rođeni u Splitu s obzirom na neposredno iskustvo grada, promišljanja javnog i privatnog prostora, a posebice zbog generacijske i kontekstualne bliskosti: pitanja i izbora s kojima su se i oni sretali kroz srednjoškolsku dob....

RADIONICA POVEZANOST

voditeljica: Nera Miočić 

trajanje radionice: 7. 03. - 12. 04.

otvorenje izložbe:  12. 04. 2017. U 19 sati

trajanje izložbe: 12.04. - 24.04. 2017. 

Ponedjeljak, 24.04. u 17 sati pozivamo vas da se pridružite sađenju mediteranskih biljaka u blizini Galerije Škola.

SUDIONICI:

učenici 2b / Slikarski dizajner (Lara Botica, Josipa Dude,Petra Jelača, Matea Križanović, Đana Lončar, Zvonimir Lukas) uz suradnju prof. Kristijana Falaka

POVEZANOST

Polazna točka radionice bila je povezanost koju smo razvijali već tijekom prvih okupljanja kroz vježbe pokreta, međusobnog upoznavanja i emocionalnog prepoznavanja. U procesu radionice povezivanje se događalo na razinama ljudskog i umjetničkog nastojanja. Bavili smo se raznim materijalima, videom, zvukom, šetali po kvartu i tražili impulse proizašle iz energije mjesta i naših stanja u određenom trenutku. Oblikovali smo vlastitu percepciju prostora, vremena i medija putem zajedničkih šetnji, razgovora i djelovanja. Kroz mjesec dana smo pri svakom susretu radili različitim medijima i drugačijom energijom koja nas je dovela do završnog rezultata. Ovaj je rad materijalizacija procesa u kojem su učenici sami formulirali ideje i ostvarili njihovu realizaciju. ...

Nera Miočić

Nera Miočić (Split, 1980.) je diplomirala na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i magistrirala na Odsjeku za nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Performans, video, film, montaža, kuhanje, artist book, fotografija su mediji kojom se služi kako bi proučavala pitanja i teme koje je zanimaju. Reprogramirati vidljivo već postojeće u nove oblike komunikacije služeći se proučavanjem, istraživanjem i intervencijama u društvu. Kao alat proučavanja uzima hranu kao polazišnu točku, a djeluje kroz činove kuhanja, dijeljenja hrane, egzistenciju, odbacivanja hrane, tijela kao cjeline kroz kojeg se povezuju navedeni procesi.

Istražuje procese kretanja vlastitog tijela i energije kroz pokrete kuhanja. Zanima je nastajanje slike koja se stvara pogledom i pokretom.

Izlagala je na Interface, Soundincubator, Proces inicijacije, Kašetarnica, ProjekatFemix. Organizira i dio je mnogih radionica koje podučavaju mlade o medijima filma i videa.

 
   

[OPŠIRNIJE]POČETNICA
vanja škrobica / datum: 15. 10. 2016. 08:34

[OPŠIRNIJE]KREATIVNE STRATEGIJE: POČETNICA
vanja škrobica / datum: 2. 10. 2016. 20:30

KREATIVNE STRATEGIJE: POČETNICA

Multimedijalna edukativno-umjetnička instalacija kolektivnog autorstva.
3. modul projekta “Kreativne strategije” Andreje Kulunčić

4.10.predavanje i projekcija u 19 sati
(Galerija umjetnina, ciklus predavanja Konteksti)

5.10. otvorenje izložbe u 19 sati
Trajanje izložbe: 5 - 27. 10.

6.10. Radionica angažirane umjetničke prakse
od 10h do 14h
Voditeljica: Andreja Kulunčić

7.10. Radionica direktne demokracije za srednjoškolce
u 11 sati 
Voditelji: Zdravko Popović i Bruna Nedoklan (grupa Direktna demokracija u školi)
...
„Početnica“ je multimedijalna umjetničko-edukativna instalacija kolektivnog autorstva I 3. modul projekta Kreativne strategije Andreje Kulunčić. Istodobno funkcionira i kao alat interakcije koji sadrži pojmovnik, kartu svjetskih primjera promjena, zbirku angažiranog video-materijala, arhivu dosadašnjih radničkih borbi i literaturu iz područja direktne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, prava na grad, održivog življenja i angažirane umjetnosti. Paralelno s pokretnim elementima u prostoru, tzv. toolkit, „Početnica“ postoji i na internetu.

 


[OPŠIRNIJE]Izložba Vedrana Perkova
vanja škrobica / datum: 12. 4. 2016. 18:40

[OPŠIRNIJE]Izložba: Vanja i Diana
vanja škrobica / datum: 12. 4. 2016. 13:20

[OPŠIRNIJE]Izložba Vedrana Perkova
vanja škrobica / datum: 12. 4. 2016. 08:43

Ono što se u klasifikaciji žanrova literature naziva basnom, može se upotrijebiti kao glavna odrednica narativa kojeg Perkov gradi na izložbi u Galeriji Škola. Priča o dva antropomorfna reptila ili Nevjerojatni svijet Blavora i Kravosasa ispleten je od humorističnih vinjeta, koje, u skladu sa pravilima forme basne sadržavaju i didaktičan karakter.
(...)
Ova, pomalo djetinja, alegorija o umjetnosti uspostavljena je kako bi autor nanovo demistificirao umjetničko djelo, čin i vlastitu osobu, te približio potpuniju sliku, onima koji će se u budućnosti istim ovim možda baviti.
(Iz teksta kustosa izložbe Predraga Pavića)
Otvorenje izložbe: četvrtak, 14. 04. u 19 sati 
Razgovor s umjetnikom: četvrtak, 28.04. u 18 sati 
Izložba ostaje otvorena do 6. svibnja, 2016. godine. 
Može se posjetiti radnim danom od ponedjeljka do četvrtka 9 - 12 i 17 - 19 sati, te petkom od 9 do 12 sati.

Vedran Perkov rođen je u Splitu 1972. godine. Diplomirao je slikarstvo 2002. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu, u klasi prof. Diega Esposita. 
Od 2004. do 2010. godine radio je kao asistent i docent slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. 
Izlagao je na samostalnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Poreču, Dubrovniku, Rennesu, Quebecu i Milanu te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 
Sudionik je radionica i Artist-in-Residence programa u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Latviji, Alžiru, Francuskoj, Kanadi i SAD-u. Osim izlagačkom djelatnošću bavi se i kustoskom aktivnošću. 
Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2007. godine i Velike nagrade 35. Splitskoga salona, također 2007. godine.
Za više informacija o autoru:: http://vedranperkov.blogspot.hr/
Kustos izložbe: Predrag Pavić
Voditeljica Galerije Škola: Neli Ružić
Vizualni identitet: Nikola Križanac
Izložba je organizirana uz potporu Grada Splita.


[OPŠIRNIJE]GALERIJA šKOLA: IzložbA KRASA, MAST, CVIJET, četvrtak, 18.02. u 18 sati
vanja škrobica / datum: 17. 2. 2016. 17:22


[OPŠIRNIJE]Projekt selfie
vanja škrobica / datum: 3. 2. 2016. 14:49

Prezentacija projekta #whataboutyourselfie i predavanje dr.sc. Ane Peraice u Galeriji Škola, četvrtak, 28.1.2016. u 19 sati.

Autoportreti, od davnih vremena, emitiraju mnoštvo privatnih tema o umjetničkim životima. Oni su izvještavali, primjerice, o procesima starenja u klasičnim, crtanim i slikanim, serijama autoportreta Vermeera ili Rembrandta, bolesti u foto-radu Jo Spence, krizi identiteta i medijaliziranim identitetima u radu Cindy Sherman. U svakom od njih odnos subjekta/umjetnika sa promatračem bio je zasnovan na psihološkom ogledavanju; empatiji i identifikacijama…

U odnosu na publiku možemo razlikovati dva tipa autoportreta: (1) tautološki, koji se uopće ne odnosi na publiku, te (2) relacijski, koji traži odnos sa gledateljem. U suvremenom fenomenu “selfija” na društvenim mrežama preferira se monološki, dnevnički tip autoportreta, koji radije izvodi egzibiciju nego što uistinu otkriva.

Ovaj projekt poziva na doprinos u vidu relacijskih autoporteta, linkove na autoportrete i njihove zbirke, s posebnim interesom za autoportrete;

  • koji nas tjeraju da analiziramo vlastito sebstvo;

  • kao hommage i reference na tuđe identitete;

  • auto-portrete „kao netko drugi“; u smislu transvestije i preodijevanja;

  • te autoportrete koji tehnološki/medijski ogledavaju promatrača.

Doprinesite projektu, počevši sa 1. veljače na različitim mrežnim platformama; Facebook, Twitter, Instagram, Google+, Youtube dodajući hashtag #whataboutyourselfie ili izravnim slanjem na e-mail whataboutyourselfie@gmail.com

Više fotografija u Foto albumu lijevo.

O projektu pročitajte pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]
[OPŠIRNIJE]Galerija Škola: otvaranje izložbe Ivane Pipal
vanja škrobica / datum: 10. 12. 2015. 10:34

Više fotografija u Foto galeriji


[OPŠIRNIJE]Galerija Škola: Izložba Marka Tadića
vanja škrobica / datum: 15. 10. 2015. 08:04
 

[OPŠIRNIJE]Izložba Mirjane Batinić
vanja škrobica / datum: 22. 5. 2015. 09:02

Mirjana Batinić -novomedijska umjetnica koja kroz svoje interaktivne instalacije, koje uglavnom sadržavaju zvuk i video kao medij, direktno propituje prostorno-vremenske fenomene i nevidljive slojeve predmetnog i pojavnog, iskrivljenosti percepcije, dekonstrukciju, strah, estetiku, buku, odnos između kaosa i harmonije.
...
Batinić, i sama nekadašnja učenica splitske Škole likovnih umjetnosti, dijeli svoj profesionalni i životni put između Malte, gdje trenutno živi, Slovenije gdje dovršava doktorski rad na Odjelu za filozofiju i teoriju vizualne kulture pri FHŠ u Kopru i rodnoga Splita. U ovom radu, koji u splitskom predstavljanju nalazi svoju treću prostorno specifičnu varijantu (nakon ljubljanskog Škuca i Green Rooma u Zaboku), dijalogizirati će s dugogodišnjom i turbulentnom poviješću prostora u kojem se nalazi Galerija Škola, ali i prenijeti svoja korisnička iskustva, kao i upisati u njega neke svježije trenutke korištenja.

U sklopu izložbe, održat će se u prostorima Galerije Škola u četvrtak, 28.5. 2015. u 18 sati i predavanje Mirjane Batinić na temu zvuka kao stvaralačkog medija.

O autorici:
Mirjana Batinić (Split, 1977.) diplomirala je likovnu umjetnost na UMAS u Splitu, te magistrirala video umjetnost i nove medije na ALUO u Ljubljani. Trenutno radi na doktorskoj dizertaciji u okviru studija na Odjelu za filozofiju i teoriju vizualne kulture na FHŠ u Kopru.
Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama poput "Poslije tišine", Galerija SC, Zagreb, 2012.; ''Fikcija i gubitak'', Galerija Močvara, Zagreb, 2012. / Galerija Kapelica, Zavod 4/6, Ljubljana, 2011.; ''Lom bjeline'', HULU / Podrumi Dioklecijanove palače, Split / Prima Center Berlin / Galerija SC, Zagreb, 2011. / Alkatraz Galerija, Ljubljana, 2010., te na brojnim festivalima novih medija, između ostalog: Ars Electronica Festival u Linzu, Austrija; VIDEOMEDEJA, 14. Međunarodni festival videa, Muzej suvremene umjetnosti u Vojvodini, Novi Sad, Srbija; Digital Art Lab, Holon, Israel, itd.
Dvaput je predstavljala Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana; 2008. u Bariju i 2005. u Napulju, Italija.
Sudjelovala je na nekoliko znanstvenih konferencija (Sveučilište Sorbonne u Parizu, Francuska 2014; Sveučilište u Wroclawu, Poljska 2014; Međunarodni simpozij u Jeruzalemu, Izrael, 2013, itd.), te je objavila dvije znanstvene publikacije (izdavač: Likovne besede / Art Words, Ljubljana 2014. i ZRC SAZU, Ljubljana 2013.)
U razdoblju od 2010. do 2012. bila je članica Ljudmile: Ljubljanskog laboratorija digitalnih medija. Članica je HULU Split i Slovenskog arhiva digitalnog videa DIVA (SCCA-Centar za suvremenu umjetnost, Ljubljana).
Za više informacija o autorici: http://cargocollective.com/mirjanabatinic

Voditeljica Galerije Škola: Neli Ružić
Kustosica izložbe: Ivana Meštrov
Vizualni identitet: Nikola Križanac

Izložba je organizirana uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture Republike Hrvatske


[OPŠIRNIJE]Galerija Škola: predavanje i radionica o zvuku kao kreativnom mediju
vanja škrobica / datum: 29. 5. 2015. 08:39

Mirjana Batinić

novomedijska umjetnica kroz svoje interaktivne instalacije, koje uglavnom sadržavaju zvuk i video kao medij, direktno propituje prostorno-vremenske fenomene i nevidljive slojeve predmetnog i pojavnog, iskrivljenosti percepcije, dekonstrukciju, strah, estetiku, buku, odnos između kaosa i harmonije.


[OPŠIRNIJE]Izložba Mirjane Batinić
vanja škrobica / datum: 25. 5. 2015. 09:45
 

[OPŠIRNIJE]Viktor Popović - Izložba - katalog
vanja škrobica / datum: 25. 5. 2015. 09:10
 

[OPŠIRNIJE]Učenici trećih razreda razgledavali izložbu u pratnji autora Viktora Popovića
vanja škrobica / datum: 27. 3. 2015. 11:21


[OPŠIRNIJE]Galerija Škola: Studenti posjetili izložbu
vanja škrobica / datum: 27. 3. 2015. 11:18


[OPŠIRNIJE]Bivši ravnatelj prof. Boris Dujić posjetio Galeriju Škola
vanja škrobica / datum: 10. 3. 2015. 11:44
 
U siječnju je Galeriju Škola posjetio je bivši ravnatelj Boris Dujić. 

Kroz izložbu ga je provela prof. Jasenka Splivalo.

(više fotografija u Foto - galeriji)


[OPŠIRNIJE]Učeni iz Škole za grafiku, dizajn i održivu gradnju posjetili izložbu
vanja škrobica / datum: 24. 2. 2015. 18:49

Učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju posjetili izložbu s prof. Duškom Boban i porazgovarali s autorom

više fotografija u Foto - galeriji


[OPŠIRNIJE]
[OPŠIRNIJE]TV Mreža - reportaža o izložbi umjetnice Ivane Pipal
vanja škrobica / datum: 22. 12. 2015. 11:57

http://mreza.tv/vijesti-08-12-2015/

od 10te do 17te minute


[OPŠIRNIJE]Radionica: Čovjek, grad i prašina (23.i 24. veljače)
vanja škrobica / datum: 25. 2. 2015. 08:14

U galeriji “Škola”, u Školi likovnih umjetnosti, meksički umjetnik Calixto Ramírez održao je radionicu za učenike pod nazivom “Tijelo, grad i prašina” 23. i 24. veljače.

Više fotografija u Foto - galeriji


[OPŠIRNIJE]Drugi mediji o nama
vanja škrobica / datum: 24. 2. 2015. 11:52

Meksički vizualni umjetnik Calixto Ramirez izlaže u Splitu

Izložba 'Tijelo, grad i prašina' otvara se u četvrtak u Galeriji Škola

U novoosnovanom prostoru Galerije Škola, Škole likovne umjetnosti, s krajem 2014. godine počeo je djelovati novi izložbeno-galerijski prostor u Splitu. Svojim programom, ali i samim imenom, Galerija Škola izravno poziva na dekonstrukcija ideje škole danas i na promišljanje inovativnih pristupa u umjetničkom obrazovanju. Tako se u okviru njezinog programa predstavljaju suvremeni umjetnici mlađe generacije, popratni programi poput radionica i razgovora s umjetnicima, teorijska tematska predavanja, projekcije edukativnih filmova o umjetnosti, programi video umjetnosti i animacije te izložbe školskih projekata i učeničkih radova s ciljem stvaranja poveznica i prostora dijaloga između obrazovnih polja, suvremenih umjetničkih praksi i kritičke teorije. 

Druga u nizu izložaba i nadolazećih aktivnosti ovog novoosnovanog splitskog izložbenog i diskurzivnog punkta jest izložba 'Tijelo, grad i prašina' meksičkog umjetnika mlađe generacijeCalixta Ramireza, koja će se otvoriti u četvrtak 19. veljače u 18 sati.

Calixto Ramirez u svome radu problematizira mogućnosti djelovanja s minimalnim produkcijskim uvjetima, bez potrebe za dodatnim akumulacijama materijalnog. Stoga, direktno zalazi u javni urbani prostor, njegove sive zone ili udaljeni, periferni pejzaž, koristeći svoje tijelo i uvodeći  direktnu i jezgrovitu kontekstualno-specifičnu reakciju i nerijetko humorni komentar. Na tragu je materijalnosti, društvenih, fizičkih i korisničkih komponenti prostora, a nerijetko i motiviran literarnim referencama ili fabulama. Tako kroz njegove mikrolokalne šetnje i transglobalna kretanja nastaju različiti fotografski i video radovi poput foto ciklusa Aklimatizacija ili Sužavanje i širenje prostora, ili pak jednokanalnog video rada Na uglu Washingtonove i Platon Sanchezove. 

Vizualni umjetnik Ramírez je, inače, rođen 1980. godine u Reynosi u Meksiku. Završio je prestižnu Akademiju likovnih umjetnosti La Esmeralda u Mexico Cityju 2008. godine. Od 2013. godine živi i radi u Rimu. Imao je niz samostalnih i skupnih izložbi: Conversation Piece, Fondazione Memmo, Rim, 2015.; A través, Muzej suvremene umjetnosti Carillo Gil, México City, 2014., Patricia, Galerie H0, Marseille, 2014., De la escultura al archivo (16. Bijenale fotografije), Fototeca de Nuevo León, México, 2014.; Panorámica. Paisajes 1969 – 2013, Museo del Palacio de Bellas Artes, México City, 2013.; Antes de entrar permita salir, Muzej grada México Cityija, 2012., De ida y vuelta: un paseo por las artes plasticas y visuales, Galería Yautepec, México City, 2012., The Time& Space of Calixto Ramirez, Tiny Park Gallery, Austin, 2012.

Dobitnik je, među ostalim, nagrade Bijenala mladih umjetnika u Monterreyu 2012. godine. Godine 2009., prilikom rezidencijalnog boravka u Fondaciji Marcelino Botin u španjolskom Santanderu uspostavlja suradnju s Jannis Kounellisom, koja traje i danas.

Uz izložbu se, 23. i 24. veljače od 17 do 19 sati održava i popratna radionica 'Tijelo, grad i škola' namijenjena učenicima Škole likovnih umjetnosti. Cilj radionice koju vodi umjetnik jest uspostavljanje dijaloga tijela korisnika s fizičkom i društvenim kontekstom škole i njezina okoliša. Polazeći od formalnih likovnih elemenata, moguće vježbe-akcije, kompozicije i performativne intervencije učenika dekonstruirat će postojeće načine korištenja prostora škole i elemenata njezine arhitekture. Bit će fotodokumentirane  kako bi potencijalno korelirale sa samom izložbom, te stvorile dodatni dijalog učenika s umjetnikom. 

Dodajmo još da je voditeljica Galerije Škola Neli Ružić, a kustosica izložbe Ivana Meštrov, dok vizualni identitet potpisuje Nikola Križanac.

Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka, a slobodno se može razgledati od ponedjeljka do četvrtka između 9 i 12 te 17 i 19 sati, te petkom od 9 do 12 sati.

http://dalmatinskiportal.hr/zivot/meksicki-vizualni-umjetnik-calixto-ramirez-izlaze-u-splitu/2805

 


[OPŠIRNIJE]Drugi mediji o izložbi
vanja škrobica / datum: 24. 2. 2015. 11:51

http://dalmatinskiportal.hr/zivot/meksicki-vizualni-umjetnik-calixto-ramirez-izlaze-u-splitu/2805


[OPŠIRNIJE]Katalog (Ramirez)
vanja škrobica / datum: 24. 2. 2015. 11:45
 

[OPŠIRNIJE]GALERIJA "ŠKOLA": izložba Calixta Ramireza "Tijelo, grad i prašina"
vanja škrobica / datum: 20. 2. 2015. 10:21

Otvorenje izložbe: četvrtak 19.2. 2015. u 18 sati uz razgovor s umjetnikom


Calixto Ramirez u svome radu problematizira mogućnosti djelovanja s minimalnim produkcijskim uvjetima, bez potrebe za dodatnim akumulacijama materijalnog. Stoga, direktno zalazi u javni urbani prostor, njegove sive zone ili udaljeni, periferni pejzaž, koristeći svoje tijelo i uvodeći direktnu i jezgrovitu kontekstualno-specifičnu reakciju i nerijetko humorni komentar. Na tragu je materijalnosti, društvenih, fizičkih i korisničkih komponenti prostora, a nerijetko i motiviran literarnim referencama ili fabulama. Tako kroz njegove mikrolokalne šetnje i transglobalna kretanja nastaju različiti fotografski i video radovi poput foto ciklusa Aklimatizacija ili Sužavanje i širenje prostora, ili pak jednokanalnog video rada Na uglu Washingtonove i Platon Sanchezove.

Uz izložbu se, 23. i 24. 2. 2015. od 17 do 19 sati održava i popratna radionica ‘Tijelo, grad i škola’ namijenjena učenicima Škole likovnih umjetnosti. Cilj radionice koju vodi umjetnik jest uspostavljanje dijaloga tijela korisnika s fizičkom i društvenim kontekstom škole i njezina okoliša. Polazeći od formalnih likovnih elemenata, moguće vježbe-akcije, kompozicije i performativne intervencije učenika dekonstruirat će postojeće načine korištenja prostora škole i elemenata njezine arhitekture. Biti će fotodokumentirane kako bi potencijalno korelirale sa samom izložbom, te stvorile dodatni dijalog učenika s umjetnikom.

O autoru: Calixto Ramírez je vizualni umjetnik, rođen 1980. godine u Reynosi, Mexicu. Završio je prestižnu Akademiju likovnih umjetnosti La Esmeralda u Mexico Cityiju 2008. godine. Od 2013. godine živi i radi u Rimu. Imao je niz samostalnih i skupnih izložbi: Conversation Piece, Fondazione Memmo, Rim, 2015.; A través, Muzej suvremene umjetnosti Carillo Gil, México City, 2014., Patricia, Galerie H0, Marseille, 2014., De la escultura al archivo (16. Bijenale fotografije), Fototeca de Nuevo León, México, 2014.; Panorámica. Paisajes 1969 – 2013, Museo del Palacio de Bellas Artes, México City, 2013.; Antes de entrar permita salir, Muzej grada México Cityija, 2012., De ida y vuelta: un paseo por las artes plasticas y visuales, Galería Yautepec, México City, 2012., The Time& Space of Calixto Ramirez, Tiny Park Gallery, Austin, 2012. Dobitnik je, među ostalim, nagrade Bijenala mladih umjetnika u Monterreyu 2012. godine. Godine 2009., prilikom rezidencijalnog boravka u Fondaciji Marcelino Botin, Santander, Španjolska, uspostavlja suradnju s Jannis Kounellisom, koja traje i danas.

Voditeljica Galerije ŠKOLA: Neli Ružić
Kustosica izložbe: Ivana Meštrov
Vizualni identitet: Nikola Križanac

Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka 2015. godine. Moguće ju je posjetiti od ponedjeljka do četvrtka između 9 i 12 i 17 i 19 sati, te petkom od 9 do 12 sati.


[OPŠIRNIJE]Bivša prof. naše škole i akad. slikarica Alieta Monas - posjetila Galeriju
vanja škrobica / datum: 23. 12. 2014. 20:00


[OPŠIRNIJE]Otvaranje Galerije Škola
vanja škrobica / datum: 20. 12. 2014. 12:54

S otvaranja Galerije škola (18.12. 2014.) 

Više s događanja pogledajte u Foto galeriji na našem web-u


[OPŠIRNIJE]Galerija škola: ZVUK TIŠINE: multimedijalna radionica
vanja škrobica / datum: 13. 10. 2017. 10:08

ZVUK TIŠINE: multimedijalna radionica
voditeljica: Tihana Mandušić
SUDIONICE: učenice 4b razreda:
Industrijski dizajner
Lucija Barišić
Paula Vukšić

Dizajner odjeće: Nena Bilobrk, Kristina Filipa Savarin, Ramona Erceg
Kada mi zvuk motora ili glasne muzike umiri misli, tada nastaje tišina.
Nena Bilobrk
Tišina je interval između dva tona. Kristina Filipa Savarin
Tišina je za mene osjećaj, a ne odsustvo zvuka. Slučajna prolaznica
Tišina se širi kao i zvuk. Lucija Barišić
Ona je oku nevidljiva, prstima nedohvatljiva, nosom i usnama nespoznatljiva, kao da je nema, ali je tu.
Paula Vukšić
Tijekom radionice Zvuk tišine polaznice su, kroz nekoliko tihih vježbi osvijestile kako se, prigušivanjem buke okoline i usmjeranjem na zvuk vlastitog tijela, može smiriti um te dobiti prilika za proučavanje pauza u vanjskom i unutarnjem svijetu. Promišljajući i razgovarajući o sve većem odsustvu tišine u današnjem svijetu, fokusirale su se na to kako tišina utječe na njih i na koji način je pronalaze u svojoj svakodnevici. Što se događa u trenucima između radnji, između riječi? Da li su trenuci tišine opuštajući, neugodni ili čak zaglušujući?

O svim tim pitanjima i razmišljanjima, kroz različite pristupe, polaznice su stvarale atmosferu vlastitog kutka tišine koju su prenijele u galerijski prostor time približavajući publici vlastiti zvuk tišine.

Tihana Mandušić


[OPŠIRNIJE]Event - Prošle budućnosti: buduće prošlosti
vanja škrobica / datum: 23. 12. 2014. 08:44

https://www.facebook.com/events/1650982311795638/?pnref=story


[OPŠIRNIJE]Iz medija (Slobodna Dalmacija, 19.12. 2014.)
vanja škrobica / datum: 20. 12. 2014. 13:02


[OPŠIRNIJE]RSS


Iz medija DALMATINSKI PORTAL
 
Galerija Škola otvara vrata izložbom 'Prošle budućnosti, buduće prošlosti'

Galerija Škola otvara vrata izložbom 'Prošle budućnosti, buduće prošlosti'

U četvrtak u 18 sati u Školi likovnih umjetnosti u Splitu otvara se prva izložba novoosnovane galerije

U četvrtak, 18. prosinca u 18 sati u Školi likovnih umjetnosti, u Splitu, otvara se izložba 'Prošle budućnosti - buduće prošlosti', koja je ujedno i prva izložba novoosnovane galerije Škola.

Prva izložba u nizu nadolazećih aktivnosti novoosnovane galerije Škola dinamična je platforma za prikupljanje neformalne, ali i činjenične povijesti Škole likovnih umjetnosti i njene kontekstualizacije u prostornu i vremensku participativnu instalaciju. Dijelovi osobnih arhiva, fragmenti vremena, fotografije i zabilješke mapiraju emocionalnu povijest škole koja nas je svojom posebnošću obilježila. Daleko od svake namjere sveukupnosti dokumentiranja ili sistematičnog povijesnog pregleda, ova izložba se temelji na autorskom pristupu arhivskim i dokumentarnim praksama u suvremenoj umjetnosti. Jedan je u nizu mogućih narativa o životu škole, arhiv u nastajanju kojem je namjera ostati nepotpun i otvoren. 

Koncept prve izložbe nastao je tijekom pregleda arhiva profesorice Jasenke Splivalo koja je dugi niz godina dokumentirala, ali i nadasve gradila svojom osobnošću identitet ove škole. Ključnu ulogu imaju i dio arhiva profesorice Vanje Škrobice, koja je pomno dokumentirala školska događanja te ustupljene nam fotografije iz građe Muzeja Grada Splita i Etnografskog muzeja. Čine je i dijelovi dokumentacije nekih od sadašnjih i bivših djelatnika škole, kao i obiteljiŠkaričić, Protić i Šverko. Osim ovih materijala, tijekom trajanja izložbe mogu se donijeti fotografije, zabilješke i dokumenti vezani za povijest škole koji će se uključiti u za to određeni prostor galerije. Stoga su svi bivši i sadašnji akteri te prijatelji škole pozvani graditi ovaj nepregledni arhiv u nastajanju, narativ o samoj školi iz koje se ogleda njena važnost u lokalnoj i široj kulturnoj povijesti.

U ovom postavu nalaze mjesto ljudske sudbine i afekti u različitim povijesnim trenutcima. Škola je mijenjala svoje ime, tu su predavali mnogi umjetnici i profesori, usmjeravali su je svojom vizijom ravnatelji, pedagozi i administrativno osoblje, a formirala je desetke tisuća učenika od kojih su brojni postali umjetnici, profesori, sudionici kulturnog i političkog života u zemlji i izvan nje. 

Izložba Prošle budućnosti:buduće prošlosti sastoji se u prvom redu od montaže jedne od mogućih vizualnih narativa povijesti škole, a zatim od svih prepoznavanja, susreta, priča i sjećanja koja iz nje proizlaze. Nije joj namjera obilježiti neki jubilej ili godišnjicu škole već intervenirati u njenu svakodnevnicu, a kroz mapiranje prostora prošlih budućnosti, očekivanja i snova, uspostaviti odnos sa suvremenošću. Pokušava stvoriti uvjete za arheologiju sadašnjeg trenutka kako se ovaj ne bi zamišljao samodostatnim i izoliranim od svojih prošlosti, pa i budućnosti. Su-vremenost, tako, osim bivanja u svom vremenu  podrazumijeva odnose i susrete s drugim vremenima, a time i mogućnost odmaka kako bismo mogli sagledati i transformirati sadašnji trenutak. 

Prošle budućnosti:buduće prošlosti, stoga, priželjkuju dekonstruirati progrese i regrese, povratke i kretanja naprijed, ali u prvom redu, odati priznanje onima koji su ugradili dio svog života, svoje vrijeme, znanje, senzibilitete i energiju u ovu školu ili to danas čine. Priželjkuje osvijestiti veliku zajednicu koja čini ovu instituciju u stalnom pokretu i pozvati na dijalog o prošlosti i sadašnjosti u građenju njene budućnosti. Okupiti snage zajedništva za buduće prošlosti umjetničkog obrazovanja mladih ljudi u ovom svakim danom sve neizvjesnijem svijetu.

Sama galerija Škola smještena u salonu Multimedije na drugom katu Škole likovnih umjetnosti i novi je galerijski prostor u gradu Splitu. Svojim programom, ali i samim imenom, Galerija Škola izravno poziva na dekonstrukciju ideje škole danas i na promišljanje inovativnih pristupa u umjetničkom obrazovanju. U okviru njenog programa predstavit će se suvremeni umjetnici mlađe generacije, popratni programi poput radionica i razgovora s umjetnicima, teorijska tematska predavanja, projekcije edukativnih filmova o umjetnosti, programi video umjetnosti i animacije te izložbe školskih projekata i učeničkih radova s ciljem stvaranja poveznica i prostora dijaloga između obrazovanja i suvremenih umjetničkih praksi.  

http://dalmatinskiportal.hr/zivot/galerija-skola-otvara-vrata-izlozbom--prosle-buducnosti--buduce-proslosti-/1598

preskoči na navigaciju