preskoči na sadržaj

Škola likovnih umjetnosti Split

 > Naslovnica
Vijesti

"Odrazi aure" Galerija Škola

Autor: vanja škrobica, 5. 6. 2019.

Renomirana suvremena likovna umjetnica, kiparica i slikarica Julijana Voloder aktivna je na hrvatskoj likovnoj sceni preko trideset godina. U tom su periodu različite faze njezina umjetničkog opusa u više navrata predstavljane splitskoj publici, a njena dvadeset i peta po redu samostalna izložba – znakovitog naziva "Odrazi aure" – predstavit će umjetničin najnoviji ciklus radova nastalih isključivo u svrhu prezentacije u Galeriji Škola.

Iako po zvanju akademska kiparica, a u dugom procesu svoga umjetničkog stvaralačkog razvoja poznata po širokom spektru umjetničkog djelovanja, Julijana Voloder kao medij kojim će se na ovoj izložbi predstaviti, odabire slikarstvo. Tome je tako možda upravo zbog prirode i specifičnosti bliskog prostora u kojem izlaže; Galerija Škola prostor je u kojem umjetnica u prvi plan postavlja za nju svojevrsnu osnovu svakog likovnog djelovanja - crtež.

U tehnici akrila, na platnima jednakih velikih formata (100cm x 70cm) umjetnica izvodi portrete dragih prijatelja i radnih kolega, sve redom djelatnika Škole likovnih umjetnosti u Splitu. Tri muška i sedam ženskih lica koja polazišnu točku u procesu nastanka umjetničkog rada imaju u jasnoj i detaljnoj digitalnoj fotografiji, pomno razrađenim transferom u tradicionalni slikarski medij, ne zadržavaju samo svoju izvornu fizičku prepoznatljivost, već im specifičnim tehničkim i kreativnim slikarskim rješenjima, te promišljanjima njihovih, kako fizičkih tako i karakternih specifičnosti, Julijana Voloder pridodaje i ono za svakog ponaosob svojstveno, a za život ključno – duh.

Ne držeći se uvijek čvrsto klasičnog pristupa portretu, a s jasnom željom da pronikne u samu suštinu/bitak svojih modela, umjetnica kratkim, slobodnim i odlučnim potezima kista, slojevitim nanosom boje, te pomnim odabirom korištene palete, postiže vibrantnu treptavost slike kojom uspješno "hvata" odraze aura portretiranih osoba i na teksturiranim platnima interpretira njihovu specifičnu energiju i individualnost.

Kako i sama navodi, „slikajući iznutra“ te oslanjajući se na instinkt, atmosferu, tankoćutnost i posebnost svakog od modela, umjetnica nastoji emotivnim, nenasilnim i pitomim metodama svojstvenim ženi umjetnici, probiti konvencije slike i djelovati efektno i dugoročno na promatrača. Iako je kvalitetom figurativnog prikaza već na prvi pogled omogućeno prepoznavanje portretiranih osoba (svima koji ih poznaju), upravo duljim i tankoćutnijim sagledavanjem istih portreta, a posredstvom dominantnih treptavih kromatskih distorzija na platnu, promatraču se pruža mogućnost posjeta skrivenih zakutaka punine njihovih bića. Upravo ovakvim pristupom slici

Julijana Voloder se svjesno opredjeljuje na duži, mukotrpniji, samozatajniji, ali i dugoročno ispunjavajući proces slikanja čija se alkemijska vrata otvaraju samo onima koji su strpljivi kod konzumacije slike.

Naposljetku, izvjesno je kako čitav proces propitivanja bogatstva i šarolikosti unutarnjih prostranstava u drugima zapravo itekako ima veze i s propitkivanjem mikrokozmosa koji umjetnica nosi u sebi samoj, te kako je upravo sam umjetnički stvaralački proces zapravo proces njene kreativne meditacije s ciljem kontinuiranog samoispitivanja i samospoznaje.

Nina Nemec
Oglasna ploča
Korisni linkovi
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
CMS za škole logo
Škola likovnih umjetnosti Split / Fausta Vrančića 17, HR-21000 Split / www.ss-likovne-umjetnosti-st.skole.hr / ured@ss-likovne-umjetnosti-st.skole.hr
preskoči na navigaciju